Nu prea desenezi? Înseamnă că scrisul tău de mână nu e prea frumos..."

Cred că aveam vreo 12 ani când am primit acest răspuns - având în vedere că mi-l amintesc și acum, trebuie să mă fi intrigat foarte tare. Poate pentru că nu reușeam să găsesc legătura. Și nici dovada acestei afirmații, dat fiind că fusesem foarte apreciată la Caligrafie (vă mai amintiți, această bucățică de disciplină? ) și, mai ales, mă credeam capabilă să fac aprecieri la adresa unui scris de mână - al meu chiar era frumos! (hm&hellipWinking

Pe-atunci nici nu-mi imaginam câte moduri de a ajunge la un scris frumos există! Căci i-aș fi răspuns acelui adult care, într-un fel, ar fi putut să mă descurajeze cu remarca lui.

Ce calități are un omuleț care scrie frumos? și ce anume din ‘dotarea’ creierului îl ajută să realizeze semne cu anumite forme și dimensiuni, considerate ‘scris frumos’?
Photo_Litera-a-pictata

Ei bine, tocmai ți-am răspuns puțin. Deoarece e vorba despre
 • o înclinație spre a observa vizual detalii și proporții în semnele numite litere și cifre. Ce presupune acest lucru? A discerne ușor între linii drepte și curbe, precum și a discerne ușor raportul în care se află acestea unele față de altele. Hm… gândit astfel, pare că e vorba de matematică și geometrie?! Parcă eram la capitolul caligrafie!
 • o tendință de a trece prin filtrul mișcării observarea vizuală, de a cunoaște prin a face. De a simți cu degetele, cu mâna, cu cotul, cu umărul, cât de sus sau de jos trebuie dusă codița, cât de la stânga sau la dreapta trebuie trasă bucla. Hm… gândit astfel, pare că e vorba mai degrabă de dans sau sport! Dar nu vorbeam despre caligrafie, totuși?!
 • o concentrare a atenției care permite înțelegerea semnului ca făcând parte dintr-un grup de semne, nu luat doar separat. Deoarece o codiță va fi mai sus sau mai jos în raport cu ceva de la stânga sau de la dreapta (și nu față de sus-jos, cum ajută caietele dictando). O privire ‘holistă’, dacă vrei, asupra cuvântului.

Dar mai este important scrisul de mână, în ziua de azi, când scriem aproape numai la calculator? Iată câteva răspunsuri:
 • ce stare îți creează scrisul inegal sau neinteligibil al unui om?
 • de câte ori nu ai spus ‘Ce scris frumos!’ cu admirație și un strop de invidie?
 • dacă scrie mult la calculator, nu ar fi bine ca, totuși, copilul să practice scrisul într-un loc educat, pregătit special pentru a-l ajuta să înțeleagă și să îndrăgească scrisul de mână?
 • scrisul de mână – spre deosebire de scrisul la calculator – mobilizează scriitorul într-un act care cuprinde profund trăirea momentului respectiv. Acest lucru funționează în ambele sensuri:

  și trăirea poate fi înțeleasă mai clar când este redată prin scris de mână, și scrisul de mână conduce la trăiri utile în procesul de învățare și creație și la exprimarea lor.


Și astfel, un omuleț care își educă scrisul
 • își educă, de fapt, simțul frumosului și al echilibrului
 • învață prin mișcare – atât de necesar celor ‘kinestezici’
 • își dezvoltă capacitatea de concentrare, deoarece a scrie frumos presupune să ai răbdare și ‘stare’, cum spunem de multe ori
 • permite eliberarea diverselor trăiri proprii.

Poate un curs de desen să ajute? Cu siguranță, mai ales dacă și-a propus acest lucru. Centrul nostru oferă cursuri gândite chiar cu acest scop - C.R.E.D. este locul unde copilul tău descoperă resurse atât în exterior, cât și în interiorul său.

“Dar cum faceți legătura între ora de desen / pictură și caligrafie?” vei întreba, totuși. Simplu: litera a - îți amintești cum se scrie de mână? Pentru copiii de la cursul nostru, ea este un… aspirator. Cum, vrei să spui că nu vezi că litera ‘a mic de mână’ arată ca un aspirator?! Atunci lasă-l pe copilul din tine să descopere!

La curs, copilul învață despre formă și culoare - apoi, firesc, vine și litera ‘a’. De aceea, merită să-l încurajezi să vină la cursul nostru, căci este creat cu gândul conștient de a folosi desenul și pictura pentru un scris de mână mai ‘artistic’ – mai apropiat de o caligrafie la care ne raportăm, de exemplu, prin Times New Roman italic. Happy Și, implicit, pentru a îmbunătăți abilitatea de a citi.

Ce părere ai de abordarea noastră?
blog comments powered by Disqus